Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief!

Communicatiestijlen: vandaag kies ik voor blauw!

document
Artikel
3 min.
communicatiestijlen vandaag kies ik voor blauw

We hebben er al eerder over verteld; het “Word wereldberoemd in je doelgroep”-programma wat de commerciële mensen van ADTS volgden bij Harry Clarijs. Een jaar lang hebben Hamza, Romy en Ruby samen met Harry gekeken naar manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat iedereen in je doelgroep weet wat je voor hem of haar kan betekenen. Dit gaat veel verder dan je producten of diensten aanprijzen, het gaat om je persoonlijkheid en hoe je communiceert. Hoe kun je mensen helpen?

 

Powersessie communicatiestijlen

Hoe je communiceert is onder andere afhankelijk van je persoonlijkheid. Volgens het DISC-model bestaan er vier persoonlijkheden: Dominant (rood), Invloedrijk (geel), Stabiel (groen) en Consciëntieus (blauw). Tijdens de powersessie gaat Harry hier nog dieper op in. Aan de hand van de PersonalMap van Mapstell, kom je meer over jezelf te weten en leer je je talent optimaal te benutten, beter samen te werken, effectieve teams vormen en het realiseren van organisatiedoelstellingen.

 

Geel met een vleugje blauw

Romy: “Uit de vorige sessie met communicatiestijlen kwam naar voren dat ik een invloedrijke persoonlijkheid heb, dit wordt geassocieerd met de kleur geel. Bij deze powersessie kwam dit ook naar voren, maar nu zijn we dieper ingegaan op de onderliggende types. Mijn onderliggende type is een ‘Diplomaat’ en op de PersonalMap kwam naar voren dat ik imponerend kan overkomen. Wat ik ook leuk vond om te zien, is dat mijn tweede communicatiestijl ‘Consciëntieus’ (blauw) is. Hier herken ik mezelf ook in, want blauwe mensen werken graag met lijstjes, zijn perfectionistisch en analytisch. Ik vind dat mijn communicatiestijl en persoonlijkheid een mooie match is tussen mens- en taakgericht.

 

De verbindende factor

Het is goed om binnen een team te weten hoe iemand communiceert en wat zijn persoonlijkheid is. Als je dit namelijk van elkaar weet, kun je hier rekening mee houden in je eigen communicatie en word je ook niet verrast door de reactie van je collega. Nieuwe collega Manon is wat dat betreft de verbindende factor: “Vooraf had ik een inschatting gemaakt van het type dat bij mij zou passen, maar ik zat ernaast. Ik had verwacht dat ik rood en groen zou zijn, maar ik ben net als Romy overwegend invloedrijk oftewel geel! Eenmaal op de PersonalMap kwam naar voren dat ik echt een ‘Enthousiasteling’ ben, een extravert en mensgericht type. Deze steden en dorpen op de landkaart geven onmiskenbaar mijn stijl weer. Naast geel heb ik een evenredig aandeel rood en blauw in mijn gedragsstijl. Ik zie dit als een voordeel in de dagelijkse omgang met andere stijlen en werkzaamheden!”

 

Mooie inzichten

Zowel Romy and Manon vonden de powersessie heel leerzaam en merken nu al dat zij hier profijt van hebben, zowel op persoonlijk vlak als in hun werk. De sessie heeft hen mooie inzichten gegeven. En ook voor de rest van het team is het waardevol om te weten hoe hun collega’s in elkaar steken. Want ook zij weten nu waar Romy en Manon blij van worden, hoe je hen motiveert en wat hun drijfveer is.

Hoe kunnen wij je helpen?