Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief!

Werk jij ergonomisch?

document
Artikel
3 min.
werk jij ergonomisch

Wat is Ergonomie?

Als HR-medewerker is het belangrijk om je collega’s goed te informeren over ergonomisch werken. Maar wat houdt dit nu precies in? Het draait om een juiste werkhouding en mentale en lichamelijke herstelmomenten. Deze zijn voor veel beroepsgroepen een belangrijk onderdeel van het functioneren. De combinatie van ergonomie en werk is enorm belangrijk.

 

De juiste werkplek 

Door je werkplek zo optimaal mogelijk in te richten, gaat de productiviteit omhoog en daalt het ziekteverzuim. Het is de moeite waard om met enkele aanpassingen je werkplek zo ergonomisch verantwoord mogelijk in te richten.   Je kunt een prima ergonomische bureaustoel hebben die goed ingesteld staat op jouw postuur, maar als je vervolgens 8 uur achter elkaar onderuitgezakt of voorovergebogen zit, dan ben je niet ergonomisch aan het werk en verhoog je het risico op lichamelijke klachten. Afwisseling van goede werkhoudingen, afwisseling van taken en voldoende onderbrekingen van het zitten, helpen daarbij.

 

Hybride werkomgeving

Bij ADTS zijn we bezig om het kantoor te transformeren naar de ideale hybride werkomgeving. Het creëren van een goede werkplek is daarin van belang en daarnaast is zitten het nieuwe roken. ADTS heeft een mooie investering gedaan in nieuwe zit/sta-bureaus en ik kan je vertellen, onze werknemers zijn er ontzettend blij mee. Werken aan een zit/sta-bureau biedt een gevarieerde werkhouding. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een zit/sta-bureau tot minder klachten in rug, nek en schouder leidt. Het is wel belangrijk om te weten dat te lang staand werken, net als zittend werken, belastend is voor het lichaam. Zorg daarom voor een goede afwisseling.

 

Thuiswerktips voor ergonomisch werken

Werk jij momenteel door corona veel thuis, dan heb ik als HR-medewerker nog een aantal tips om je thuiswerkplek zo ergonomisch mogelijk te maken:

  • Kies de juiste bureaustoel; De hoogte van de stoel moet zo zijn dat je onder- en bovenbenen in een hoek van 90 graden staan.• Stel je beeldscherm goed in; De bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte zijn.
  • Stel je bureau en toetsenbord goed in voor de juiste houdingstype; Het bureau moet op dezelfde hoogte staan als de armleggers en het toetsenbord zou dicht bij je lichaam moeten liggen. Zo kunnen je onderarmen rusten op de armleggers terwijl je met je vingers het toetsenbord bedient.
  • Zorg voor een goede lichaamshouding; Het is belangrijk om actief te zitten en niet onderuitgezakt.

 

Mijn laatste tip voor meer werkplezier; een opgeruimd bureau! Want wie houdt er nou niet van een georganiseerde werkplek.

Hoe kunnen wij je helpen?