Hoe herken je phishing e-mails?

2 januari 2021

Phishing e-mails is een probleem dat al jaren speelt, maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor. Een phishing e-mail is een e-mail die verstuurd wordt met als doel gegevens te achterhalen om die vervolgens te gebruiken voor criminele activiteiten. Cybercriminelen willen bijvoorbeeld je inloggegevens, je financiële gegevens (zoals je creditcardnummer). Ook worden phishing e-mails gebruikt voor het verspreiden van malware of ransomware (gijzelsoftware). Hiermee kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot informatie of systemen.  

Phishing e-mails herkennen: 9 vragen die je jezelf kunt stellen 

Uiteraard wil niemand slachtoffer worden van phishing e-mails en daarom hebben we een aantal tips om een phishing e-mail te herkennen. Als je een vreemde e-mail ontvangt of er wordt gevraagd om in te loggen, stel jezelf dan de volgende vragen: 

  • Ken ik de afzender en klopt het emailadres dat ik hierbij verwacht? Staat er bij de afzender alleen een naam, klik er dan op met de rechtermuisknop om te kijken of het e-mailadres klopt. 
  • Het e-mailadres is vaak een niet bedrijfsgerelateerd e-mailadres, zoals Gmail, Hotmail of Outlook. 
  • Verwacht ik op dit moment een e-mail van deze contactpersoon of dit bedrijf? 
  • Hoe word ik aangesproken? Phishing e-mails beginnen vaak met “Geachte klant of “Beste klant en zijn niet persoonlijk. Bedrijven waar jij echt klant van bent zullen eerder je voor- of achternaam gebruiken. 
  • Let op dringende of dreigende taal in het onderwerp, zoals urgent of payment request. 
  • Als er in de e-mail linkjes staan naar een website, klik hier niet blind op! Controleer eerst waar de link naar toe gaat. Dit kun je heel gemakkelijk doen door met je rechtermuisknop op de link te klikken en de link te kopiëren naar je notities, zodat je de inhoud van de link kunt zien. 
  • Als je per ongeluk toch op een linkje geklikt hebt en er wordt om je inloggegevens gevraagd, bijvoorbeeld van Office365, vul deze dan niet zomaar in. Controleer eerst de URL, zodat je zeker weet dat je op de juiste pagina zit. 
  • Vertrouw niet alles wat je ziet! Cybercriminelen zijn ontzettend goed in wat ze doen!  
  • Zorg voor goede software om jezelf en je collega’s te beschermen tegen cybercriminelen. 

Hulp nodig bij phishing e-mails? 

Ben je slachtoffer geworden van een phishing e-mail of heb je hulp nodig bij het beschermen hiertegen, laat het ons dan weten. We helpen je graag verder.  

Deel dit bericht via één van de volgende kanalen: