Heb jij vandaag al MFA gebruikt?

8 juli 2021

Geen zorgen! We hebben het hier niet over een nieuw soort drugs, maar over MFA oftewel multifactorauthentificatie. MFA is een overkoepelende term voor alle methodes waar er meer dan één vorm van authenticatie plaatsvindt. De bekendste methode is tweefactorauthenticatie (2FA). MFA is de must have van 2021 en in deze blog leggen we precies uit hoe het werkt en waarom het een must is.

Groei cybercriminaliteit

Cybercriminelen hebben het afgelopen jaar dankbaar gebruik gemaakt van de coronapandemie. Het aantal hackpogingen en cyberaanvallen op mensen, organisaties en overheden nam explosief toe. Dit constateerde niet alleen de VN, maar ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Helaas stop je cybercriminaliteit niet zomaar en blijven cybercriminelen naar manieren zoeken om geld afhandig te maken of organisaties te verstoren. MFA is een onmisbare tool om de kans op misbruik van persoonlijke of zakelijke gegevens te verkleinen en jezelf of je organisatie te beschermen tegen hackers.

Hoe werkt MFA

MFA is een verificatiemethode waarbij de gebruiker minimaal twee stappen succesvol moet doorlopen om toegang te krijgen. Een wachtwoord alleen is niet voldoende, zelfs niet als dit een sterk wachtwoord is. Helaas blijkt in de praktijk dat wachtwoorden vaak makkelijk te achterhalen zijn en voor meerdere toepassingen worden gebruikt. Voor hackers is het achterhalen van een wachtwoord kinderspel. Naast een sterk wachtwoord kun je met MFA ook kiezen voor een authenticatie-app, code per sms of een scan van het oog of vingerafdruk. Deze aanvullende factor kan door hackers niet eenvoudig worden verkregen of gedupliceerd en zorgt er dus voor dat je veilig kunt inloggen.

MFA verbetert de beveiliging

MFA zorgt direct voor een betere beveiliging. Cybercriminelen moeten heel veel moeite doen om zich als jou voor te doen en dus zul je niet snel slachtoffer worden van social engineering of een brute-force-aanval. Het blijft wel belangrijk om voor elke applicatie of toepassing een apart sterk wachtwoord aan te maken. Sla je je wachtwoorden op in een wachtwoordkluis? Let er dan op dat deze met encryptie werkt.

Beschermen van data

Alhoewel de AVG je niet verplicht om MFA te gebruiken, moet je er wel voor zorgen dat je een goed systeem hebt om de gegevens van natuurlijke personen te beschermen. Naast verschillende andere maatregelen is MFA een zeer goede tool om te zorgen dat je voldoet aan de eisen van de AVG. Naast imagoschade en een fikse boete is het voor elke organisatie rampzalig als bedrijfsgegevens en persoonlijke gegevens van relaties misbruikt of gestolen worden.

Betrouwbare organisatie

Een ander voordeel van MFA is de positieve bijdrage aan het bedrijfsimago! Klanten zullen bijvoorbeeld niet snel een bankrekening openen wanneer je alleen een wachtwoord nodig hebt om in te loggen of geld over te schrijven. Het aanbieden van MFA op je website of bij gebruik van je app verhoogt de betrouwbaarheid aanzienlijk.

Let wel op!

Wanneer je inlogt op een website of app met je Facebook- of Google-account is dit geen MFA! Het is een vorm van openauthenticatie en kan grote beveiligingsrisico’s met zich meebrengen. Zo kan het zijn dat je onbewust en ongewild gegevens deelt met Facebook of Google e.d., maar nog vervelender: cybercriminelen maken eenvoudig buttons aan die lijken alsof je inlogt met een andere applicatie, terwijl dit niet zo is. Het is een vorm van phishing en is één van de redenen waarom het dus niet bijdraagt aan het beschermen van je gegevens. Ga je voor gemak? Of ga je voor veilig? De keuze is aan jou.