Zorg tijdens je vakantie dat je niet gegijzeld wordt!

20 juli 2021

Zo, dat is nogal een titel voor een blog! Maar wat we ermee willen zeggen is dat de zomervakantie het perfecte moment is om eens goed te kijken naar hoe de cybersecurity bij jouw organisatie geregeld is. Dat dit geen verspilde tijd is, blijkt wel uit de krantenkoppen de afgelopen tijd. De landelijke media berichten regelmatig over hackers en gijzelsoftware.  

Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie niet de dupe wordt van cybercriminelen?  

1. Maak een back-up 

Wanneer cybercriminelen een bedrijf willen gijzelen, gebruiken ze gijzelsoftware om een netwerk stil te leggen en stelen ze bedrijfsdata die alleen wordt teruggegeven na het betalen van een flinke som geld. Het kan dus problemen voorkomen als je zorgt voor regelmatige back-ups op verschillende locaties. Bijvoorbeeld een back-up op de eigen server en een back-up in de cloud. Wanneer je de back-ups goed beveiligt, is de kans klein dat cybercriminelen toegang krijgen tot beide back-ups. 

2. Train de medewerkers 

Misschien wel het meest belangrijke en het meest onderschatte wapen tegen cybercriminelen zijn goed getrainde medewerkers. Ga er niet klakkeloos vanuit dat iedereen wel ziet dat een e-mail niet echt is of een link corrupt. Ook professionals van grote internationale organisaties trappen er, helaas, nog regelmatig in. Zorg er dus voor dat de medewerkers training krijgen en goed geïnformeerd zijn.  

3. Gebruik MFA 

Deze hoeven we niet uit te leggen toch? Multi-factor-authenticatie zorgt ervoor dat cybercriminelen meer moeite moeten doen om binnen te komen. Zie het als het extra slot op de deur! MFA is een verificatiemethode waarbij de gebruiker minimaal twee stappen succesvol moet doorlopen om toegang te krijgen. Een wachtwoord alleen is niet voldoende, zelfs niet als dit een sterk wachtwoord is. We leggen het precies uit in deze blog. 

 4. Zorg voor een betrouwbare cybersecurity tool 

Helaas kan er ondanks verschillende voorzorgsmaatregelen toch nog iets misgaan. Een vertrouwelijk bestand wordt per ongeluk gedeeld of dat ene linkje toch aangeklikt. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld door restricties in te bouwen waardoor bepaalde bestanden niet gedeeld kunnen worden. Of door automatisch gijzelsoftware en malware te herkennen in e-mails en deze direct uit te schakelen.  

 Is jouw organisatie een makkelijk doelwit? 

Of jouw organisatie een makkelijk doelwit is, kun je niet zelf zomaar zeggen. Maar we kunnen dit wel testen met een vrijblijvende quick scan van het bedrijfsnetwerk en de aangesloten endpoints. Benieuwd hoe goed of slecht jouw organisatie uit de test komt? Laat het ons weten, dan kijken we er samen naar en kunnen direct advies geven om de cybersecurity van jouw organisatie te verbeteren.